Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Συνταγές για δροσιστικό και θρεπτικό παγωμένο τσάι χωρίς θερμίδες




Αν είστε λάτρεις του τσαγιού, θα έχετε πολλές φορές αναρωτηθεί για ποιο λόγο τα περισσότερα καφέ δεν έχουν ποικιλία του παγωμένου αυτού αφεψήματος, που δροσίζει και έχει ελάχιστες θερμίδες.





Αν σας αρέσει, λοιπόν, να απολαμβάνετε παγωμένο τσάι και δεν επιθυμείτε να αγοράζετε τα έτοιμα του εμπορεύματος σας προτείνουμε 5 ιδέες για σπιτικό iced tea.


Οι τρόποι προετοιμασίας είναι δύο. Είτε με καυτό νερό, είτε με νερό από τη βρύση.

Το τσάι της τσουκνίδας, του δυόσμου και της γλυκόριζας

Θα χρειαστείτε δύο κουταλάκια του γλυκού τσάι τσουκνίδας, δύο κουταλάκια του γλυκού δυόσμο, και ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόριζα. Προσθέστε τα σε δύο φλιτζάνια με βρασμένο νερό και αφήστε το να κρυώσει. Αν δεν θέλετε να πάρετε αποξηραμένα τα υλικά από κάποιο μαγαζί με μπαχαρικά, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε φακελάκια.

Μπορείτε να πάρετε πάρα πολλά οφέλη από αυτό το παγωμένο τσάι με βότανα. Η τσουκνίδα περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου, διοξείδιο του πυριτίου, ασβέστιο και μαγνήσιο. Μάλιστα, έχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, όπως και το γάλα. Επιπλέον, είναι αντιφλεγμονώδες και έχει ιδιότητες κατά των αλλεργιών λόγω βιοφλαβονοειδών. Η γλυκόριζα όχι μόνο προσθέτει γλυκύτητα, αλλά βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το άγχος. Ο δυόσμος, από την άλλη πλευρά, προσθέτει γεύση, ενώ παράλληλα περιέχει σίδηρο και βιταμίνη Α.

Μήλο και μέντα

Τρίψετε ένα φρέσκο μήλο και προσθέστε μια χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο. Βάλτε το σε 2 φλιτζάνια βρασμένο νερό και αφήστε το να κρυώσει, ώστε να τα υλικά να βγάλουν τις ουσίες τους. Στη συνέχεια, προσθέστε πάγο.

Τα μήλα είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ διεγείρουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην πέψη.

Η μέντα με την σειρά της, πέρα όμως από βιταμίνες, έχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Είναι τονωτική, φορτίζει τα όργανα του σώματος με ενέργεια και είναι μοναδική για παιδιά και ηλικιωμένους. Μπορεί να καταναλωθεί ανεπιφύλακτα από όσους υποφέρουν από καρδιά και νεύρα γιατί έχει καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Λευκό τσάι με τζίντζερ

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ και ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό τσάι. Το αφήνουμε για 10 λεπτά και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τα οφέλη του πλέον δημοφιλούς πράσινου τσαγιού, αλλά πολλοι από αυτούς αγνοούν το λευκό τσάι, το οποίο είναι ακόμη καλύτερο. Το λευκό τσάι είναι εύκολο να το προμηθευτεί κάποιος υπάρχει και σε φακελάκια, ενώ έχει πιο ήπια γεύση από το πράσινο και το μαύρο.

Τα οφέλη: Λέγεται πως περιορίζει την ανάπτυξη καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, το μαστό, των πνευμόνων και το στομάχου. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, ενώ η θειαμίνη μπορεί να αυξήσει την πνευματική εγρήγορση. Το τζίντζερ, πέρα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την ενίσχυση του μεταβολισμού, φημίζεται γιατί βοηθά στη χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, εχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.

Κρύος ιβίσκος

Φτιάξτε ένα έγχυμα από το φωτεινό κόκκινο λουλούδι χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια του βοτάνου ανά ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

(Tip: Πως φτιάχνουμε έγχυμα; Βάζουμε το βότανο σε ένα δοχείο που κλίνει καλά, μπορείτε να προτιμήσετε μια τσαγιέρα. Ρίχνετε το νερό στο βότανο και το αφήνετε για περίπου 10 λεπτά για να γίνει η έγχυση. Μετά το στραγγίζετε).

Ο ιβίσκος χρησιμοποιείται για την αύξηση της διούρησης, λόγω του γλυκολικού οξέος. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ, που περιέχει, χρησιμοποιείται για ανακούφιση από τη ζέστη, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και διαστέλλοντας του πόρους. Πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, π.χ ριβοφλαβίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη, καροτένιο και σίδηρο.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...